Dag 13, Vrijdag 13 juni 2014

Durango CO – Cortez CO
Cortez/Mesa Verde KOA Campground 
Max. Temperatuur 30°C
Gereden 104 mijl = 167,37 km (totaal 3556,65 km)
Benzine  $ 174,11 (3.609)

Vandaag brengen we een bezoek aan Mesa Verde National Park.
Voordat we vertrekken maken we een praatje met onze buren uit Arkansas die, net als iedereen, willen weten waar we vandaan komen. Om 9.20 uur verlaten we deze mooie campground en rijden naar Durango voor een paar boodschappen, een magneetje en een volle tank benzine.
De tank benzine is snel geregeld en onze rekening is weer $ 174,11 armer. Ook de boodschappen zijn geen probleem bij Albertsons maar we moeten wel moeite doen om een souvenirwinkeltje te vinden. Uiteindelijke vinden we er een in Main Street en daar koop ik een erg leuk magneetje voor de verzameling.
Als we de buit binnen hebben rijden we over de 160 naar het westen. We rijden weer door de groene heuvels. Ook deze route is erg mooi.
Na een uur rijden zijn we bij de ingang van het park waar we eerst het visitor center bezoeken. We twijfelen of we een guided tour zullen doen of op eigen gelegenheid zullen gaan. We kiezen uiteindelijk voor het laatste en daar zijn we ook blij om. We kunnen nu alles op ons eigen tempo doen.
Dit park is mooi en de geschiedenis indrukwekkend. We zijn blij dat we het hebben gezien maar dit zal nooit een van mijn favoriete nationale parken worden.
We zijn moe, maar waarvan? Geen idee! Is het het tijdsverschil, de intensieve dagen of de vele indrukken die we de afgelopen dagen hebben opgedaan?
Om 12.00 uur stoppen we op een parkeerplaats en gaan even op bed liggen. 1 ½  uur later worden we wakker, oeps!
We rijden naar de parkeerplaats van het Chapin Mesa Archeological Museum. Voordat we het museum bezoeken lopen we de korte trail naar Spruce Tree House.
We lopen een stuk het ravijn in en genietend van de mooie groene omgeving bedenk ik me dat ik deze weg ook weer omhoog moet. DSCN0031De Ventolin komt ook nu weer van pas.
Bij Spruce Tree House aangekomen bekijken we de rotswoningen. Ik kan me niet voorstellen dat mensen hier hebben geleefd.
DSCN0035
DSCN0034

Mesa Verde is het enige Nationale Park in Amerika waar het niet gaat om de natuur, maar om de geschiedenis van de vroegere bewoners. Ongeveer vijftienhonderd tot dertienhonderd jaar geleden vestigde een groep Indianen zich op een dichtbegroeide hoogvlakte in het zuidwesten van de staat Colorado. De naam van dit gebied, Mesa Verde, betekent ‘groene tafel’. In het zuiden van dit gebied liggen veel ravijnen, waar de Indianen op beschutte plekken rotswoningen hebben gebouwd. Omstreeks het einde van de 13e eeuw lieten ze hun nederzettingen om nog onopgehelderde redenen in de steek, waarbij ze veel van hun persoonlijke bezittingen achterlieten. De rotsnederzettingen en de andere vroege sporen van menselijke bewoning in dit gebied, behoren tot meest omvangrijke en best bewaarde archeologische vondsten in heel Amerika.DSCN0043

Na een bezoek aan het museum lopen we naar de camper en rijden de weg terug naar beneden, naar de ingang van het park.
Onderweg stoppen we nog bij Park Point. Dit is met 2621 meter het hoogste punt in het park.
IMG_3364Hier staat een brandwachtttoren vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt over Colorado, Utah, New Mexico en Arizona. Deze toren wordt vaak door bliksem getroffen.
We maken foto’s en rijden daarna verder.
Als we telefonisch weer bereikbaar zijn zien we dat Max een sms heeft gestuurd en Robin heeft gebeld. Ook stuurde Robin een sms: ‘BEL ME ZSM’.
We bellen naar allebei en zijn benieuwd welk onheilspellend nieuws zo dringend is.
Blijkt dat ze allebei willen laten weten dat Nederland met 5-1 van Spanje heeft gewonnen. Max is vandaag weer naar Rosmalen geweest om met Demi te trainen, daarna heeft hij bij Demi thuis gegeten en de wedstrijd gekeken. Robin is in haar eentje thuis geweest, ze moet morgenochtend weer werken en rijdt daarna naar Eibergen voor een weekendbezoekje aan Myrthe. Een avondje Amsterdam zou te vermoeiend zijn, vond ze.
Ik vind de overwinning van Nederland onvoorstelbaar en het is jammer dat ik de wedstrijd niet hebben kunnen zien in kantine De Baseline van LTC Brunssum.
Nadat we de kinderen welterusten hebben gewenst rijden we naar Cortez om daar een campground te zoeken.
In Cortez eten we bij Jack and Janelle’s Country Kitchen, een lokaal restaurant dat best een opknapbeurt zou kunnen gebruiken. Janelle, een alleraardigste oudere dame met een keukenschort voor brengt ons naar een booth en geeft ons de menukaarten. Op haar vraag wat we willen drinken bestellen we cola light en al snel hebben we allebei weer een emmer voor onze neus staan.
We bekijken de menukaart en verbazen ons over de prijzen. Een sirloin steak is het duurste op de kaart en kost $ 11,-.
We bestellen beiden de steak en nemen een salade van de saladebar.
Om ons heen zijn geen toeristen te zien, allemaal locals (met of zonder cowboyhoed) die hier komen eten.
Het eten is heerlijk en de rekening…………… $ 27,-.

Na het eten gaan we zoek naar een campground waar we al om 18.00 uur aankomen.
Het is er warm, maar er staat een harde wind. Buiten zitten is er vanavond niet bij.
We zitten binnen in de camper en hebben een snelle internetverbinding waardoor we kunnen genieten van alle oranje-perikelen op Facebook.

2 gedachten over “Dag 13, Vrijdag 13 juni 2014

  1. Ha, die locale tentjes hebben vaak heerlijk eten voor weinig. Mooi park toch wel, dat Mesa Verde.

    Jullie zijn moe? Het tempo ligt ook hoog, kan je niet eens hewoon lekker een dage niks doen? Bij Page of zo, lekker zwemmen en zonnen?

    Kalm aan, dan breekt het lijntje niet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s